Εργαστήρι

Iστορία

Όπως πίσω από κάθε λέξη κρύβεται μία ή και περισσότερες ερμηνείες, έτσι και πίσω από κάθε όνομα κρύβεται μία ή και περισσότερες ιστορίες.

«Ο κύκλος της Μελπομένης». Ένας κύκλος δίχως αρχή και τέλος όπως το θέατρο, που ως δημιουργική διαδικασία, αποτελεί μια αέναη αναζήτηση της αλήθειας που καθένας από εμάς έχει μέσα του· της αλήθειας που οδηγεί στην ψυχική πληρότητα και ολοκλήρωση.

Ένας κύκλος αρχικά άγνωστων μεταξύ τους ανθρώπων, που δουλεύοντας σε κύκλο, γίνονται ομάδα και βρίσκουν τη θέση τους μέσα στη συλλογικότητα της θεατρικής πράξης, της θεατρικής παράστασης.

Και η Μελπομένη. Η Μούσα της Τραγωδίας. Αλλά και η αδερφή της Αννέτας Κορτσαρίδου, η «μούσα» της, που ενέπνευσε τη γέννηση αυτού του ονόματος.

Αυτή είναι μόνο μία από τις ιστορίες που κρύβονται μέσα στον κύκλο της Μελπομένης. Τις υπόλοιπες θα τις δημιουργήσετε εσείς.

Προφίλ

Το εργαστήρι θεάτρου «Ο κύκλος της Μελπομένης» δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2017 στη Θεσσαλονίκη και αποτελεί έναν νέο σταθμό στη θεατρική διαδρομή της ηθοποιού και σκηνοθέτιδας Αννέτας Κορτσαρίδου.

Μετά από μια πολυποίκιλη και πλούσια σε καλλιτεχνικά βιώματα καριέρα στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, η Αννέτα πήρε την απόφαση να παίξει έναν από τους πιο απαιτητικούς ρόλους της ζωής της, αυτόν της δασκάλας.Σε έναν καλαίσθητο χώρο φτιαγμένο με μεράκι, η Αννέτα μοιράζεται τη γνώση, την εμπειρία και πάνω από όλα τη βαθιά αγάπη της για το θέατρο με όλους όσοι αναζητούν να έρθουν σε επαφή με τον εαυτό τους μέσα από «μεγάλα» κείμενα της ελληνικής, αλλά και παγκόσμιας λογοτεχνίας.Αξιοποιώντας τη δύναμη του θεάτρου που λέγεται κείμενο, όραμα της Αννέτας και στόχος του εργαστηρίου, είναι οι διδασκόμενοι να κατακτήσουν την προσωπική σύνδεση με το λογοτεχνικό/θεατρικό κείμενο και τους χαρακτήρες και να καταφέρουν να πουν μέσα από τα λόγια ενός άλλου τη δική τους ιστορία, προσπαθώντας ταυτόχρονα να εκπληρώσουν την ανάγκη τους για προσωπική έκφραση.

Πρόκειται για μια δύσκολη, αλλά ουσιαστική διαδικασία που απαιτεί, τόσο από την πλευρά της διδάσκουσας, όσο και από την πλευρά των διδασκομένων, αφοσίωση, σεβασμό απέναντι στη διαφορετικότητα των άλλων, εμπιστοσύνη και πίστη στην ομάδα. Σε αυτόν τον κύκλο, αφετηρία όλων είναι το κείμενο και προορισμός η αλήθεια του καθένα ξεχωριστά.

Με μια ματιά

Το εργαστήρι απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες, που είτε ενδιαφέρονται για το θέατρο ή/και την υποκριτική, είτε επιθυμούν να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους και να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους μέσα από την ομαδική δράση που αποτελεί προϋπόθεση της θεατρικής πράξης.

Η διάρκεια του εργαστηρίου είναι 8 μήνες. Τα μαθήματα ξεκινούν τον Οκτώβριο και ολοκληρώνονται τον Μάιο, είναι τετράωρα* και πραγματοποιούνται μία φορά την εβδομάδα, κατά βάση τις καθημερινές απογευματινές ώρες. Τον Ιούνιο οι μαθητές/μαθήτριες έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ανοιχτές για το κοινό παρουσιάσεις-παραστάσεις συγκεκριμένων θεατρικών έργων.

*4 διδακτικές ώρες

Το πρόγραμμα του εργαστηρίου περιλαμβάνει:

  • Ανάλυση κειμένου
  • Δραματουργική προσέγγιση χαρακτήρων
  • Ασκήσεις εξωστρέφειας
  • Ασκήσεις ομαδικότητας
  • Δημιουργικό παιχνίδι
  • Ατομικούς και ομαδικούς αυτοσχεδιασμούς
  • Επικοινωνία και σύνδεση με τον άλλο
  • Λεκτική και σωματική έκφραση
  • Κίνηση
  • Τοποθέτηση φωνής
  • Ασκήσεις εκφοράς λόγου
  • Απεύθυνση

Μέσα από τη διδασκαλία, οι μαθητές/μαθήτριες γνωρίζουν και συμφιλιώνονται με τη φωνή και το σώμα τους, μαθαίνοντας να εκφράζονται αληθινά και ελεύθερα. Έτσι, μπορούν να επικοινωνούν ουσιαστικά μεταξύ τους, να συνεργάζονται ισότιμα, να γίνονται ομάδα. Με τον τρόπο αυτό, οι μετέχοντες στο εργαστήρι γίνονται συμμέτοχοι στη θεατρική πράξη.

Αν το επιθυμούν, οι μαθητές/μαθήτριες μπορούν να συμμετέχουν και σε παράλληλες δράσεις που θα πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της χρονιάς εντός και εκτός του εργαστηρίου.

  • Ομαδική παρακολούθηση παραστάσεων σε θεατρικές σκηνές της πόλης και συζήτηση με συντελεστές (σκηνοθέτες, ηθοποιούς κτλ.)
  • Workshops με προσκεκλημένους καλλιτέχνες
  • Πρόσβαση σε γενικές δοκιμές παραστάσεων σε θεατρικές σκηνές της πόλης
  • Πρόσβαση σε παρασκήνια θεάτρων της πόλης και γνωριμία με καλλιτέχνες